Beste contactgrill: de 5 beste van 2023

Laat een beoordeling achter

0 / 5. Aantal ratings: 0

Contactgrills zijn een veelzijdig en handig keukengerei, perfect voor het bereiden van allerlei soorten gerechten. Contactgrills kunnen worden gebruikt om alles te bereiden van sandwiches en hamburgers tot kip en vis. Er zijn verschillende soorten contactgrills op de markt, dus er is altijd wel eentje die bij je keukenvoorkeuren past. In dit artikel leest je alles wat je moet weten over contactgrills: van de verschillende types tot de beste manieren om ze te gebruiken.

Contactgrills zijn gemaakt van gehard glas of staal en bestaan uit twee platen die op elkaar worden gelegd. Deze platen worden verhit door een elektrische of gasbron, waardoor ze heet worden. Je kunt dan je voedsel tussen de platen leggen en het grillen begint. Er zijn verschillende soorten contactgrills op de markt, zoals:

 • De traditionele contactgrill: Deze type contactgrill is voorzien van twee platte platen, die je op elkaar legt. Het voordeel van deze contactgrill is dat hij compact en gemakkelijk mee te nemen is.
 • De George Foreman contactgrill: Deze contactgrill heeft een ribbelpatroon in de platen, wat ervoor zorgt dat het voedsel sneller gaart. Daarnaast liggen de platen dicht op elkaar, waardoor er minder vet wordt toegevoegd aan het gerecht.
 • De wokcontactgrill: Deze contactgrill heeft brede, platte platen met een ronde vorm. Dit maakt hem geschikt voor het bereiden van wokgerechten.
 • De panini contactgrill: Deze contactgrill heeft twee ronde platen die tegen elkaar aanliggen. Het voordeel hiervan is dat er geen vet aan toegevoegd hoeft te worden, waardoor het gerecht minder calorierijk is.

Hoe gebruik je een contactgrill?

Als je een contactgrill wilt gebruiken, moet je deze eerst opwarmen. Zet de contactgrill op een vlakke ondergrond en plaats er een pan of bakplaat op. Leg het voedsel op deze plaat en druk hem plat met een hamer of de hand. Doe dit zeker niet met je vingers, want dan kan het voedsel aan je hand blijven plakken.

Je kunt ook kiezen om het voedsel in te vouwen. Vouw het voedsel dan in drieën en leg het tussen de twee platen van de contactgrill. Plaats de contactgrill vervolgens op een vlakke ondergrond en druk hem goed aan.

Je kunt ook kiezen voor het grillen van een complete maaltijd. Leg dan alle ingrediënten op één bakplaat of in één pan en plaats deze op de contactgrill. Laat het voedsel ongeveer 10 minuten grillen, afhankelijk van de dikte.

De voordelen van een contactgrill

 • Eenvoudig te gebruiken: Contactgrills zijn gemakkelijk te gebruiken en perfect voor het bereiden van allerlei soorten gerechten.
 • Snel en gemakkelijk: Contactgrills zijn snel en gemakkelijk, waardoor je minder tijd hoeft te spenderen aan het koken.
 • Gezond: Contactgrills zijn gezond, omdat er geen vet wordt toegevoegd aan het gerecht.
 • Vers: Contactgrills houden het voedsel vers, waardoor de smaak en de voedingswaarde beter behouden blijven.
 • Niet alleen voor burgers en sandwiches: Je kunt met een contactgrill niet alleen burgers en sandwiches maken, maar ook kip, vis of andere gerechten.
 • Ook geschikt voor buitenshuis: Een contactgrill is ook buitenshuis te gebruiken, waardoor je niet alleen thuis kunt grillen.
 • Vaatwasserbestendig: De meeste contactgrills zijn vaatwasserbestendig, wat het schoonmaken gemakkelijk maakt.

Nadelen van een contactgrill

 • Niet geschikt voor groot voedsel: Contactgrills zijn niet geschikt voor het bereiden van grote stukken voedsel, zoals een complete rotisseriekip.
 • Geen mogelijkheid tot grillen indirect: Een contactgrill kan niet indirect grillen, waardoor je beperkt bent in de soorten gerechten die je kunt maken.
 • Aangemaakte verbranding: Contactgrills kunnen aangemaakte verbranding veroorzaken, vooral als je ze te dicht op het vuur zet.
 • Vet en vettigheid: Contactgrills kunnen ervoor zorgen dat er vet en vettigheid aan het voedsel blijft plakken, waardoor het ongezonder wordt.

Koopgids: hier moet je op letten bij aankoop van een contactgrill

 1. De grootte van de contactgrill: Kies een contactgrill die groot genoeg is om het voedsel dat je wilt grillen te passen.
 2. De type contactgrill: Kies het type contactgrill dat bij je keukenvoorkeuren past.
 3. De vermogen van de contactgrill: Kies een contactgrill met een vermogen dat aansluit op je behoeften. Heb je veel keukengerei of wil je ook buitenshuis gaan grillen?Dan is eencontactgrill met een hoger vermogen een betere keuze.
 4. De prijs van de contactgrill: Contactgrills variëren in prijs, dus kies eentje die binnen je budget valt.

Conclusie

Contactgrills zijn gemakkelijk te gebruiken en perfect voor het bereiden van allerlei soorten gerechten. Ze zijn snel en gemakkelijk, houden het voedsel vers én gezond én kunnen buitenshuis worden gebruikt. De meeste contactgrills zijn vaatwasserbestendig, maar ze kunnen aangemaakte verbranding veroorzaken als je ze te dicht op het vuur zet. Je bent ook beperkt in de soorten gerechten die je kunt maken met een contactgrill. Kies dus de juiste contactgrill voor jouw behoeften.