
Zelf krentenbrood bakken?
Krentenbrood is met recht een klassieker onder het brood. In Nederlands althans want ik heb hem in Frankrijk nooit gezien al lijkt het mij wel lollig om een ‘pain des raisins de Corinthe’ bij een bakker te bestellen. Ik vroeg mij altijd al af wat het verschil tussen krenten en rozijnen is. Het blijken allebei gedroogde druiven te zijn alleen een bepaald ras dat oorspronkelijk uit Griekenland komt zijn krenten, de rest is rozijn. Ik vind het eigenlijk een beetje flauw en jammer. Toch is er wel een verschil in smaak want krenten zijn klein en een beetje zuur. Dat vind ik niet lekker in een brood, dus ik kies in dit recept voor sultana’s die lekker zoet zijn. Maar als je het anders wilt, kan dat natuurlijk.
Ingrediënten
- 625 gram bloem
- 200 gram rozijnen
- 260 ml melk
- 3 theelepels vanille suiker
- 1 theelepel zout
- 1 ei
- 50 gram roomboter
- 1 theelepel citroensap
- 5 gram gedroogde gist
- 1 theelepel kaneel
Dit recept is voor een brood 1.000 gram. Voor de bereiding moet je wel er bijblijven want je moet voordat het brood gaat bakken ingrediënten toevoegen.
Bereiding
Doe eerst de melk, de vanillesuiker, het ei, en het zout in het bakblik. Daarna de bloem met daar bovenop de citroensap, de boter, het kaneel en de gist.
Kaneel en vanille vind ik een fantastische combinatie en maakt het krentenbrood nog lekkerder. Door het deeg hiermee te kruiden krijg je een mooi samenspel met de smaak van de rozijnen.
Kies het programma voor Frans brood. In dit programma wordt het deeg langer gekneed waardoor het beter rijst en zo krijg je een luchtiger brood. Je kan ook het standaard programma gebruiken en iets meer gist en suiker gebruiken. Mocht je machine hebben waar je de korst kan kiezen, kies dan de lichte korst.
Elke machine is anders en de programma’s zijn ook weer anders. Bijna bij elke keer bakken kies ik een iets ander programma om uit te vinden welke het beste is. Met andere woorden; experimenteer en ontdek de lekkerste dingen!
Was de rozijnen (en/of krenten) en laat ze minstens een kwartier wellen. Giet ze daarna of en dep ze droog.
Droogdeppen gaat het best met een theedoek. Als ze nat zijn klonteren ze makkelijker samen in het deeg. Om dit tegen te gaan kan je rozijnen en/of krenten bestrooien met bloem.
Bij de eerste piep gooi je de rozijnen (en/ of de krenten) erbij.
Als je een erg fanatieke machine hebt loop je het risico dat de vruchtjes worden verpulverd door de deeghaken. Dat is niet per se erg maar als je mooie vruchtjes wilt hebben wacht je tot de tweede piep, haal je het deeg eruit en kneed je rozijnen er met de hand door.
Bij de tweede piep haal je de deeghaken eruit en verdeel je met je hand het deeg goed over het blik. Als je toch bezig bent snij je met een nat scherp mes het deeg in.
Perfectionisten hebben natuurlijk een deel van het ei uit de eerste stap achtergehouden om de bovenkant van het deeg mee te bestrijken want dit geeft een mooie glimmende korst. Minder perfect ingestelde bakkers balen ervan dat dit recept dit nu pas noemt en daar hebben ze wel een punt. Maar troost je, je kan ook een beetje melk gebruiken.