Brood bakken zonder gist

Brood bakken zonder gist, kan dat? Jazeker! Nu mensen door het coronavirus meer aan huis zijn gekluisterd, zijn ze massaal aan het bakken geslagen. Bakken met kinderen, recepten uitproberen waar je eerder nooit tijd voor had (of maakte): we doen het nu allemaal. Ook het bakken van brood is de afgelopen weken razend populair geworden. Niet gek natuurlijk, want vers zelfgebakken brood is natuurlijk het allerlekkerst.

Toch heeft deze hype ook een keerzijde: bloem, meel en gist vliegen de deur uit en vooral aan gist is lastig te komen. In onze webshop hebben wij over het algemeen gewoon gist op voorraad, maar de kleine verpakkingen vliegen ook bij ons de deur uit. Wil je niet gelijk een halve kilo gist in huis halen voor het pakken van wat broden? Dan komt dit artikel als geroepen: hierin laten we namelijk zien hoe je zelf brood zonder gist kunt bakken. Lees dus snel verder!

Gist vervangen door desempoeder

Er zijn verschillende manieren om zelf brood zonder gist te bakken. Zo kun je in een standaard brood recept de gist vervangen door desempoeder. Het productieproces van desempoeder start met een flinter gist. Echter is er in het uiteindelijke product geen spoor van gist meer te vinden. In plaats van gist, kun je 4% desempoeder van het bloemgewicht aan je recept toevoegen. Gebruik je in jouw broodrecept 500 gram bloem? Dan heb je dus 20 gram desempoeder nodig.

Brood bakken met baking soda (bakpoeder)

Wat je ook kunt doen, is een brood bakken met baksoda in plaats van gist. Om ervoor te zorgen dat het brood rijst, dien je ook nog een dure bestandsdeel aan het deeg toe te voegen zoals karnemelk, yoghurt of zure melk. Hieronder laten we hiervan een recept zien. Het fijne aan dit recept is dat er geen lang rijsproces is, waardoor je ontzettend snel een heerlijk brood kunt bakken. Let er wel op dat baking soda iets anders is dan bakpoeder.

Recept brood bakken zonder gist

De ingedriënten

 • 500 gram bloem;
 • Halve theelepel baking soda;
 • Halve theelepel zout;
 • 3 deciliter karnemelk of yoghurt.

Overige benodigheden:

 • Bakvorm of bakplaat;
 • Bakpapier.

Aan de slag

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Doe de bloem, baking soda en het zout in zeef.
 3. Zeef deze ingrediënten boven een kom.
 4. Meng de gezeefde bloem, baking soda en zout met de karnemelk (of yoghurt) tot een slap deeg.
 5. Bestuif je werkblad met wat bloem en kneed hierop het deeg in maximaal 10 minuten glad.
 6. Doe het deeg in een met bakpapier bekleedde bakblik.
  Tip! Je kunt ook een bol van het deeg maken en deze op een lege met bakpapier bekleedde bakplaat leggen.
 7. Bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin.
  Tip! Je kunt het brood een extra rustieke uitstraling geven, door deze her en der wat in te snijden voordat je hem in de oven stopt.
 8. Laat het brood op een rooster afkoelen.

Vers het lekkerst

En voila, je hebt binnen mum van tijd een heerlijk zelf versgebakken brood zonder gist. Dit brood bevat geen conserveringsmiddelen en kun je daarom het beste op dezelfde dag nog opeten. Heb je wat brood over? Maak er dan lekkere wentelteefjes of een broodpudding van. Heerlijk!

Bekijk de beste broodbakmachines van 2023

Benieuwd wat de beste broodbakmachines zijn van 2023? Bekijk onze test en vind snel de meest geschikte broodbakmachine voor jou.

Bekijk top 10 broodbakmachines