Brood zakt in, wat doe je eraan?

Laat een beoordeling achter

0 / 5. Aantal ratings: 0

Brood dat inzakt is een nachtmerrie voor iedereen die van brood houdt. Gelukkig is er een aantal dingen dat je kunt doen om brood langer fris te houden:

  • Ten eerste moet je zorgen dat het brood goed afgedekt is, zodat er geen vocht bij kan komen. Een plastic zak is hier ideaal voor.
  • Ten tweede kun je het brood in de koelkast bewaren, als het niet meer vers is. Op deze manier blijft het langer goed en kun je het erger voorkomen.

Als het brood toch inzakt, kun je het nog gebruiken voor croutons of broodkruimels. Als je het niet meer wilt eten, kun je het altijd weggooien.

Oorzaken voor het inzakken van brood

Als je brood inzakt, dan is het meestal omdat je het niet goed hebt gebakken in je broodbakmachine. Brood bak je best op een temperatuur tussen de 200 en 220 graden. Als je brood inzakt, kun je het nog een keer in de oven leggen op een temperatuur van ongeveer 150 graden. Laat het brood dan wel even afkoelen voordat je het aansnijdt. Als je brood inzakt en je hebt geen oven, kun je het brood op een rooster boven een pan met kokend water leggen. Laat het brood dan ongeveer 10 minuten stoven. Dit is een truc om het brood weer knapperig te maken. Je kunt ook gebruiken broodrooster of tosti-ijzer om het brood weer knapperig te maken.

Toch eten?

Als je brood inzakt en je wilt het toch eten, is er niets aan de hand. Brood is nog steeds voedzaam als het inzakt. Als je brood inzakt en je wilt het niet eten, kun je het drogen en vermalen tot broodkruimels. Broodkruimels zijn perfect voor in soep of salade. Je kunt ook gebruiken broodkruimels om een bepaald gerecht krokant te maken, zoals lasagne of ovenschotel.

Alternatieven voor ingezakt brood

Als je brood inzakt en je wilt het niet eten, kun je er ook wat creatief mee zijn. Je kunt bijvoorbeeld broodpudding maken of broodsoep. Broodpudding is een perfecte dessert en je kunt er ook wat fruit in doen. Broodsoep is een heerlijke maaltijdsoep en je kunt er ook groenten en/of vlees in doen.