Hoe maak je je broodbakmachine schoon?

Met een broodbakmachine bak je gemakkelijk thuis je eigen verse brood. Om ervoor te zorgen dat de broodbakmachine optimaal blijft functioneren is het wel zaak om enige tijd te besteden aan het schoonmaken. De broodbakmachine schoonmaken moet je regelmatig doen om te zorgen dat het zelf brood bakken wel hygiënisch gebeurt.

Veel broodbakmachines hebben een anti-aanbaklaag aan de binnenkant waardoor het schoonmaken gemakkelijk gaat. Je moet goed opletten dat er geen vuil en kleine restjes van het brood achterblijven in de machine. Als je de broodbakmachine schoonmaken tot een gewoonte maakt , elke keer als je brood hebt gebakken, zorg je ervoor dat je altijd met een schone machine aan de slag kunt.

Binnenkant schoonmaken

Tijdens het bakproces kan het gebeuren dat er zich kleine stukjes deeg hechten aan de binnenkant van de machine. Op het moment dat je de broodmachine leeghaalt, is het dus bijna onvermijdelijk dat er stukjes achterblijven. Als je moeite hebt om deze stukjes brood te verwijderen dan kun je eventueel een doek met warm water gebruiken.

Gebruik bij het broodbakmachine schoonmaken nooit harde of scherpe voorwerpen om te voorkomen dat je de anti-aanbaklaag beschadigt.

Kneedvleugels reinigen

Het is belangrijk dat je de kneedvleugels van de broodbakmachine niet vergeet te reinigen. Alvorens je deze goed kunt schoonmaken moet je het mechanisme ontgrendelen en ze vervolgens in een bak met warm water te weken leggen. Omdat de kneedvleugels zorgen voor het kneden van het deeg is het logisch dat hier natuurlijk veel deeg aan kan blijven plakken. Bij de broodbakmachine schoonmaken mag je ook niet vergeten om de pan schoon te maken. Soms is het mogelijk om deze zelfs te reinigen in de afwasmachine. Voordat je de pan weer terugzet in de broodbakmachine is het aan te raden om deze goed droog te maken met een doek om te voorkomen dat de pan kan gaan roesten.

De onderkant

Vergeet ook de onderkant niet omdat er anders eventueel druppels water in het elektronische element van de machine kunnen komen. De machine zelf hoef je niet te wassen met water. Het is voldoende om met een vochtig doekje de buitenkant van de broodbakmachine af te nemen en te zorgen dat het display en de bedieningsknopjes lekker schoon blijven. Het goed schoonhouden van de broodbakmachine is eigenlijk een stukje onderhoud wat er voor zorgt dat je langer plezier zult hebben van je broodbakmachine.

Bekijk de beste broodbakmachines van 2023

Benieuwd wat de beste broodbakmachines zijn van 2023? Bekijk onze test en vind snel de meest geschikte broodbakmachine voor jou.

Bekijk top 10 broodbakmachines