Hoe werkt een broodmachine?

In Nederland zijn we behoorlijk dol op bepaalde voeding. Zo kan je een gemiddelde Nederlander altijd wel wakker maken voor een lekkere stamppot, een lekker broodje kaas, een tosti, een heerlijk broodje of een lekkere wafel. Voor het maken van een wafel heb je een wafelijzer nodig, voor het maken van een tosti heb je een tosti-ijzer nodig en voor het maken van een heerlijk brood heb je een broodbakmachine nodig.

Meer en meer mensen kiezen ervoor om zelf hun brood te gaan bakken. Niet alleen omdat het leuk is om dit te doen, maar ook omdat hierdoor het brood de gewenste smaak krijgt. je kunt namelijk zelf volledige invloed op de smaak van het brood uitoefenen, waardoor je elke dag van het overheerlijke brood kunt genieten. Bijkomend voordeel; je hoeft niet meer zoveel geld aan brood bij een dure bakker uit te geven.

Wil jij ook graag brood gaan bakken? Dan heb je dus sowieso een broodbakmachine nodig. Maar, welke ingrediënten heb je verder nog nodig? En hoe kan je nou precies brood bakken met een broodbakmachine? Die twee vragen staan in dit artikel volledig centraal. Vanuit Kookstore.nl bieden wij niet alleen allerlei keukenapparatuur aan, maar wij informeren je ook graag over het (juist) gebruik maken hiervan. Wij zorgen graag voor inspiratie, wij zorgen er graag voor dat je optimaal geniet van al het lekkers dat je kunt eten en wij zorgen er graag voor dat je met veel plezier gebruik gaat maken van jouw broodbakmachine!

 

Welke ingrediënten heb je nodig?

Heb je gekozen voor een broodbakmachine? Dan is het de hoogste tijd om het apparaat eens uit te gaan proberen. Als je brood wilt gaan bakken met een broodbakmachine, heb je sowieso enkele ingrediënten nodig. Wij hebben deze ingrediënten voor jou even overzichtelijk op een rijtje gezet:

  • 500 gram bloem
  • 300 gram water
  • 10 gram zout
  • 10 gram gist (verse/droge)
  • 10 gram broodverbeteraar

Met deze ingrediënten kan je een brood van 500 gram gaan maken. Dat is een behoorlijk groot brood; ben je alleen? Dan is het advies om de bovengenoemde ingrediënten in iets kleinere porties te gebruiken.

Bij bovengenoemde ingrediënten speelt met name de verhouding bloem-water een cruciale rol. Als deze verhouding niet juist is, krijg je heel slap brood of juist heel hard brood. Het advies is daarom ook om de volgende stelregel aan te houden: 100% bloem en 60% water. Als je bijvoorbeeld 400 gram bloem gebruikt, moet je 60% van 400 gram aan water gaan gebruiken. Overigens staat 300 gram water gelijk aan 300 ml water, maar dat wist je ongetwijfeld al. Toch wilden we dit graag voor de zekerheid nog even benoemd hebben, aangezien de verhouding bloem-water zo onwijs belangrijk is bij het brood bakken met een broodbakmachine.

Hoe kan je brood bakken met een broodbakmachine?

Heb je eenmaal de juiste ingrediënten in huis gehaald? Pak dan jouw broodbakmachine bij de hand en volg het onderstaande stappenplan op. Met dit stappenplan ben je in staat om snel én moeiteloos een heerlijk brood te bakken; nagenoeg al het werk wordt door de broodbakmachine uit jouw handen genomen. Hoe ideaal is dat?

Stap 1: weeg alle ingrediënten zéér nauwkeurig op. Hierbij is met name de verhouding bloem-water van belang, maar ook het zout, het gist en de broodverbeteraar moeten de juiste hoeveelheid hebben.

Stap 2: laat alle ingrediënten even op kamertemperatuur komen. Ondertussen kan je met behulp van een digitale weegschaal nogmaals controleren of alle ingrediënten in de juiste hoeveelheid aanwezig zijn.

Stap 3: pak er nu een bakblik (in de vorm van een brood) bij en vul dit bakblik met het meel, de gist en het water.

Stap 4: plaats dit blik vervolgens, inclusief alle ingrediënten dus, in de broodbakmachine. Vervolgens moet je het gewenste programma van de broodbakmachine uitkiezen; afhankelijk van het soort broodbakmachine heb je de keus uit meerdere programma’s. Selecteer het juiste programma.

Tip: bij veel broodbakmachines is het mogelijk om een brood te maken binnen 2 uur. Mocht je echter liever een nóg lekkerder brood hebben, is het advies om voor het 3-uurs programma te kiezen. Tijdens deze 3 uur heeft het brood iets langer de tijd om perfect ‘in te zakken’, zodat de smaak van het brood nog lekkerder is.

 

Stap 5: is het programma afgelopen? Dan kan je het brood uit de broodbakmachine halen en dit brood even op een rooster neerleggen. Laat het brood op dit rooster rustig afkoelen.

Stap 6: houd ondertussen de deksel van de broodbakmachine open. Hiermee voorkom je condensvorming in de broodbakmachine, zodat je van een nóg langere levensduur uiteindelijk gaat genieten.

Stap 7: je kunt nu het brood in stukjes gaan snijden en direct eventueel invriezen. Het advies is om hier een juist mes voor te gebruiken; kies bij voorkeur voor een mes met een lang lemmet.

Stap 8: kies voor het gewenste beleg en geniet met volle teugen van het heerlijke brood!

Is het moeilijk om brood te bakken met een broodbakmachine? Bovenstaand stappenplan bewijst dat dit absoluut niet het geval is. Daarmee hebben we ook direct één van de belangrijkste voordelen van een broodbakmachine te pakken; een dergelijke machine neemt onwijs veel werk voor jou uit handen. Het brood bakken met een broodbakmachine is hierdoor niet alleen een fluitje van een cent, maar gaat dus uiteindelijk ook nog relatief snel.

Hoe lang het bakken van brood precies duurt? Dat is dus afhankelijk van het programma waar jij voor gekozen hebt. Als je een broodbakmachine uit gaat kiezen, is het advies om goed naar de aanwezige programma’s te kijken. Des te meer programma’s de broodbakmachine heeft, des te beter eigenlijk. Je hebt in dat geval immers meer mogelijkheden om het programma naar wens te kiezen, waardoor het gebakken brood nóg lekkerder gaat worden.

Nog één tip om af te sluiten; let dus héél goed op de verhouding bloem-water. Dat is eigenlijk de belangrijkste verhouding bij het bakken van een brood met behulp van een broodbakmachine. Heb je nog geen broodbakmachine? 

Bekijk de beste broodbakmachines van 2023

Benieuwd wat de beste broodbakmachines zijn van 2023? Bekijk onze test en vind snel de meest geschikte broodbakmachine voor jou.

Bekijk top 10 broodbakmachines