Wat kost een brood uit de broodbakmachine?

Broodbakken in een broodbakmachine doe je omdat het lekkerder en voedzamer is, je weet wat je eet maar ook omdat het leuk is. De grote vraag is wat een zelfgebakken brood eigenlijk kost?  

Wat kost een brood uit de broodbakmachine eigenlijk? Dat hangt natuurlijk af van wat voor brood je bakt. Een walnotenbrood is een stuk duurder dan een gewoon brood, of je het nu bij de bakker koopt of als je hem zelf bakt. Bij deze berekening zijn we uitgegaan van een normaal brood en die ziet er als volgt uit:

Afschrijving op de broodbakmachine

Er zijn in totaal drie zaken die de prijs van een brood uit een broodbakmachine bepalen;

  1. De ingrediënten,
  2. De energie
  3. De afschrijving van je broodbakmachine.

Welke broodbakmachine je ook koopt, je kunt ervan uitgaan dat je minstens 500 broden moet kunnen bakken voordat hij de geest geeft. Een beetje broodbakmachine kost 75 euro en de snelle rekenaars weten dat je 15 cent per brood moet rekenen voor de afschrijving.

Energieverbruik

Eén van de verrassingen bij de berekening voor de kosten van een brood was de energie die je er voor nodig hebt. Dit blijkt een redelijke post te zijn en dat verwacht je eigenlijk niet. Een machine van 850 Watt doet er drie uur over om een brood te bakken. Daarbij gebruikt hij alleen bij het bakken de volle 850 Watt. De eerste twee uur warmt hij een beetje op voor het rijzen van het deeg en gebruikt hij de motor (110 Watt) voor het kneden.

Als de machine ongeveer 1,2 kWh gebruikt voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood.

Ingrediënten van het brood

De ingrediënten zijn de meest in het oog springende kosten, want die moeten worden afgerekend bij de supermarkt en dat zie je. 500 gram bloem voor een brood kost 0,18 euro. Naast bloem heb je ook een beetje volkoren meel nodig. Dat is wat duurder, 89 cent per kilo, maar je hebt er ook minder van nodig. Voor 130 gram volkoren meel betaal je 12 cent. Dat is het zelfde bedrag dat je kwijt bent aan gist. Tot slot heb je nog suiker, zout, water en citroensap nodig. Dat pakketje kost je ongeveer 1 cent.

Het kostenplaatje van een brood uit de broodmachine ziet er dan als volgt uit:

KostenpostHoeveelheidKosten
Bloem500 gram€ 0,18
Volkoren Meel130 gram€ 0,12
Gist5 gram€ 0,12
Overige ingrediënten€ 0,01
Energie1,2 kWh€ 0,28
Afschrijving€ 0,15
Totaal € 0,86

 

 

Een dagelijks brood kost dus een kleine negentig cent. Het is natuurlijk goedkoper dan een brood van de supermarkt en veel goedkoper dan bij de warme bakker. Eigenlijk moet je je eigen brood vergelijken met de laatste. 

Om het helemaal Nederlands te maken wil je natuurlijk weten na hoeveel broden je broodbakmachine eruit hebt. Wij kochten ons brood altijd bij de bakker en daar kost een gewoon bruin 2,25. Die weegt dan wel iets minder dan mijn zelfgebakken brood, maar je doet er evenveel maaltijden mee. Het verschil is dus 1,37 euro en dus heb je een machine er na iets meer na 54 broden eruit en dat valt mij eigenlijk wel mee.

Bekijk de beste broodbakmachines van 2023

Benieuwd wat de beste broodbakmachines zijn van 2023? Bekijk onze test en vind snel de meest geschikte broodbakmachine voor jou.

Bekijk top 10 broodbakmachines